Oorzaken tinnitus of oorsuizen

In sommige gevallen is een specifieke ziekte de oorzaak, zoals de ziekte van Meniere, otosclerpose of een langdurige middenoorontsteking. Wanneer de ziekte te behandelen is, stopt in veel gevallen het oorsuizen na de behandeling. Tinnitus kan ook mede veroorzaakt worden door spanning in de nek en kaakspieren. Vaak is de exacte oorzaak moeilijk te achterhalen en al is de oorzaak gevonden, wil dit niet zeggen dat er een behandeling mogelijk is of dat deze goed werkt. In de meeste gevallen blijkt de oorzaak van tinnitus slechthorendheid.

 

 

Werkt fysiotherapie bij oorsuizen?

Een recent onderzoek (maart 2020) van onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen laat zien dat fysiotherapie aan kaak en nek in staat is de ernst van de tinnitus te verminderen bij patiënten met zogeheten somatosensorische tinnitus waarbij problemen met het kaakgewricht en/of nekspieren een rol spelen. Behandeling van kaak en nek door een gespecialiseerde fysiotherapeut is in die gevallen in 61% van de gevallen effectief. Bij de toegepaste therapie krijgen patiënten instructies over het adequaat gebruiken van het kauwstelsel en krijgen ze ook oefeningen te doen. Ook de pijnlijke kauwspieren en gewrichten behandelt de therapeut Wanneer de patiënten met somatische tinnitus in de nacht ook aan kaakklemmen doen, krijgen ze daarnaast van een gespecialiseerde tandarts (een tandarts-gnatoloog) een zogeheten opbeetplaat. Deze moeten ze ‘s nachts in doen.

 

Andere behandelingsmogelijkheden

Wanneer oorsuizen samengaat met gehoorverlies kan een hoortoestel uitkomst bieden. Slechthorenden moeten zich extra inspannen om te horen en te verstaan. Deze extra luisterinspanning zorgt ervoor dat de hersenen harder moeten werken. Dit op zijn beurt kan leiden tot tinnitus. Omdat het hoortoestellen het horen en verstaan vergemakkelijken en ook het geluid van de tinnitus kunnen maskeren, is het uittesten van hoortoestellen bij tinnitus die samengaat met slechthorendheid aan te raden. Uit onderzoek blijkt dat bij een deel van de patiënten hoortoestellen een positief effect hebben, dus zeker niet bij iedereen.

 

In België zijn goede resultaten geboekt bij behandelen van tinnitus door behandeling met medicijnen in combinatie met hyperbare zuurstoftherapie. Deze therapie is echter alleen succesvol wanneer de tinnitus veroorzaakt is door een hard geluid. De kans op genezing is dan veruit het grootst wanneer deze gestart wordt  binnen 48 na de blootstelling van het geluidstrauma. Wordt de behandeling binnen twee weken gestart dan neemt de kans op genezing zeer snel af. Deze behandelingen worden vooralsnog alleen in België toegepast. Wanneer de tinnitus door iets anders is ontstaan dan heeft deze therapie geen effect.

Andere therapieen zijn EMDR, cognitieve gedragstherapie, ontspanningsoefeningen en ander psychoeducatieve therapieën

Wie zijn onze gespecialiseerde therapeuten

Bij oorsuizen of tinnitus is het belangrijk een fysiotherapeut te bezoeken die samenwerkt met onder meer tandartsen en KNO artsen

Onze specialisten zijn:

Richard Asscheman, Crafta therapeut

Anniek van der Linde, Crafta therapeut i.o.

Jennifer Tiebout, Crafta therapeut i.o.

Voor fysiotherapie behandeling van tinnitus kun je terecht op onze beide locaties in Goes en Burgh-Haamstede.